21 בנובמבר 2024
לקוחות יקרים,
"עדכוני חקיקה, פסיקה וחוזרים מקצועיים" – נובמבר 2024
הרינו להביא לידיעתכם את עיקרי עדכוני החקיקה, הפסיקה, החוזרים המקצועיים והשינויים הצפויים בהיבטי המיסוי.
- העלאת שיעור המע"מ ל 18% בינואר 2025 – העלאת שיעור המע"מ בינואר 2025 כבר עברה חקיקה, ולכן יש להיערך לכך בהתאם.
החבות במע"מ נקבעת בהתאם למועד העסקה כהגדרתה בחוק מע"מ ובהתאם לאופי העסקה כעסקת מכר או עסקת שירות, להלן פירוט ביחס למועד החבות במע"מ:
עסקת "מכר" – ככלל מועד החיוב במע"מ בעסקת מכר הינו במועד מסירת הטובין לקונה.
לאור זאת, ייתכן שעסקאות הנחתמות בימים אלה, מועד מסירת הטובין שלהן תהיינה לאחר העלאת שיעור המע"מ. לכן ככל שניתן יש להיערך ולהסכים מראש עם הרוכשים על עדכון המחיר בהתאם לשיעור המע"מ שיחול כדין במועד החיוב, אפשרות נוספת הינה להקדים ככל שניתן את מועדי מסירת הטובין.
דוגמא: ביום 31 בנובמבר 2024, עוסק מכר מקרר בסך של 10,000 ₪ פלוס מע"מ. בתנאי העסקה נקבע כי תשולם מקדמה בסך 1,000 ₪ במועד החתימה, והיתרה תשולם במועד המסירה ביום 31 בינואר 2025. כיוון שמועד מסירת המקרר הינו לאחר השינוי הצפוי בשיעור המע"מ, סכום החיוב במע"מ בעסקה זו הינו בסך של 1,800 ₪.
עם זאת, נזכיר כי עוסק שמחזור עסקאותיו השנתי נמוך מ 2 מיליון ₪, או יצרן שמחזור הכנסותיו השנתי נמוך מ 2.15 מיליון ₪, יחול מועד החיוב בעסקת מכר על בסיס מזומן וזאת ללא תלות במועד מסירת הטובין.
עסקת "שירות" – ככלל מועד החיוב בעסקת שירות הינה במועד קבלת התמורה (בסיס מזומן), אלא אם, השירות ניתן על ידי מי שמחזור העסקים שלו מעל 15 מיליון ₪ וחלה עליו תוספת י"א (נותן שירותים) להוראות ניהול ספרים. במקרים בהם השירות ניתן בחלקים וניתן להפריד ביניהם, מועד החיוב יהיה בסיום השירות או בגין כל חלק מהשירות.
לאור זאת, במקומות בהם נחתמות עסקאות מתמשכות כאשר התמורה קבועה מראש, והתשלום הינו תשלום עתידי, יש להביא לכך שסכום החיוב יעודכן בהתאם לשיעור המע"מ כדין במועד החיוב.
דוגמא: ביום 15 במאי 2024 נחתמה עסקה למתן שירותים חודשיים לתקופה של 24 חודשים בתמורה לתשלום חודשי בסך 1,000 ₪ כולל מע"מ. מועד התשלום החודשי הינו ב 1 לכל חודש.
סכום החיוב מע"מ בכל תשלום חודשי בתקופה שלפני העלאת שיעור המע"מ יהיה 17% מתוך הסכום שהוסכם (כ 145 ₪), והחל מהמועד של העלאת שיעור המע"מ ל 18%, סכום החיוב במע"מ בכל תשלום חודשי יהיה כ 153 ₪ בכל חודש, לפיכך, סכום החיוב הכולל מע"מ יכול שיעלה ל 1,008 ₪ או לחילופין ככל שלא ניתן לשנות את סכום החיוב מול הלקוחות, העוסק יספוג את ההפרש.
עסקאות "שירותי בנייה" ו"מכירת מקרקעין" – ככלל, מועד החיוב במתן שירותי בנייה או במכירת מקרקעין, הינו המוקדם בין מסירת המקרקעין או סיום הבנייה לבין מועד קבלת התמורה.
עסקאות מקרקעין הינן עסקאות ארוכות טווח כאשר מועד החיוב במע"מ יהיה בוודאות עתידי, כלומר כאשר שיעור המע"מ יעלה, לפיכך יש להיערך לכך מראש בהסכמים עם מקבלי שירותי הבנייה ורוכשי המקרקעין.
- עיקרי ההצעות לתיקוני מס בחוק ההסדרים – ההצעה לחוק ההסדרים לשנים 2025-2026 פורסמה במהלך חודש נובמבר, הצעה שיש בה שינוים מרחיקי לכת בהיבטי המיסוי של חברות מעטים בכלל וחברות שעיסוקן מתן שירותים ו/או עיסוקן נתון למשלח ידו של בעל המניות בהן.
הצעת החוק הובילה להתנגדויות חריפות של הלשכות המקצועית במשק, והועברו הסתייגויות רבות לשר האוצר, יו"ר ועדת הכספים, מנהל רשות המיסים וכל זאת לפני תחילת הדיונים על הצעת החוק בוועדת הכספים.
אנחנו מעריכים שבנוסח הסופי יחולו שינויים לעומת הצעת החוק שהוגשה, אולם מוקדם מאוד להעריך מה יהיו התנאים הסופיים והשינויים בנוסח החוק הסופי.
לצד העמדות המקצועיות של אנשי האוצר יכולים לפעול שיקולים פוליטיים ולוביסטים שיתכן ויביאו לחקיקה מרוככת יותר או לחלוקת דיבידנד בשיעור מס מוטב לפני כניסת הגזירות שבהצעת החוק לתוקף.
להלן עיקרי הצעות התיקון ביחס "לחברות ארנק" ו"חלוקת רווחים שלא חולקו":
- רווחים לא מחולקים – מוצע לאפשר לפקיד השומה לחייב חלוקת דיבידנדים כאשר נטל ההוכחה לכך שהחלוקה לא פוגעת בחברה עוברת לנישום במקום שנטל ההוכח יחול על פקיד השומה. כל זאת בהתקיים שאר התנאים בסעיף 77 לפקודה.
- במקביל לסמכות שתינתן לפקיד השומה, נקבע מס נוסף בשיעור של 2% בכל שנה על העודפים שנצברו בחברה שלא חולקו, זאת, על מנת להאיץ חלוקת עודפים.
- תיקון סעיף 62א בעניין חברות ארנק – מוצע לתקן את הסעיף באופן רחב ביותר כך שיחול על חברות רבות הנותנות שירותים המוגדרים כיגיעה אישית של בעל המניות, ולהעלות את שיעור ההחזקה של בעל המניות בחברות להן ניתן השירות על מנת לצאת מתחולת הסעיף מ 10% ל 50%.
מוצע להחיל את הסעיף גם על חברות הנותנות שירותים לשותפות שבעל המניות שותף בהן (כדוגמת שותפות עו"ד, רו"ח מהנדסים וכדומה), להפחית את התקופה בה ניתן לראות פעולות של חברה הנעשות על ידי היחיד מ 30 חודשים מתוך 4 שנים, לשנת המס הנבחנת, ולקבוע תנאים בהם חברות תחשבנה "חברות ארנק" ככל ששיעור הרווח שלהן גבוה מ 25%.
- הרחבת תחולת מס ייסף – במסגרת הצעת החוק מוצע להוסיף את חבות מס הייסף גם על שבח מקרקעין (3% מס ייסף), והגדלת מס היסף ב 2% ל 5% על כל הכנסה החייבת ממקורות הוניים לרבות: רווח הון , דיבידנד , דמי שכירות , זכויות אחרות שאינן מעבודה/מעסק.
- בנוסף לאמור לעיל, חוק ההסדרים מציע שינויים גם ביחס לחוק מע"מ (בנוסף על העלייה בשיעור המע"מ כאמור בסעיף 1 לעיל), כמפורט להלן:
- ביטול רישום כאיחוד עוסקים למע"מ: במסגרת חוק ההסדרים מוצע לבטל בחוק מע"מ את הרישום כתיק איחוד עוסקים.
- דיווח מפורט למע"מ: במסגרת חוק ההסדרים מוצע להפחית את סף ההכנסות השנתיות המחייב דיווח מפורט למע"מ לסך של 500 אש"ח (לפני מע"מ).
- ביטול הטבת מע"מ בשיעור אפס על תיירים – מוצע לבטל את סעיף 30(א)(8) לחוק מע"מ המקנה מע"מ בשיעור אפס לגבי שירותים הניתנים לתיירים.
- חשבונית ישראל – מוצע להאיץ את כניסתו לתוקף של מודל "חשבוניות ישראל" כהוראת קבע והורדת הרף הנדרש לקבלת מספר הקצאה
כאמור הסעיפים לעיל אינם מהווים עדיין חקיקה מוגמרת ומחייבת, אלא הצעת חוק, וניסיון העבר מלמד שסביר שיהיו עוד שינויים ותיקונים, אנחנו נעקוב אחר החקיקה הסופית ונעדכן בהתאם.
לצד זה מדובר בהצעות מרחיקות לכת שרצוי לקחת בחשבון בקבלת החלטות לפני סוף השנה, הינכם מוזמנים לפנות לשותף המטפל להתייעץ לפני קבלת החלטה.
- הטבות למשרתי המילואים – משרתי המילואים זכאים להטבות שונות ומגוונות כגון מענקים לבעלי עסקים שעסקיהם נפגעו, הלוואות בתנאים מועדפים, מענקי חופש וכדומה.
קבלת ההטבות מותנית כיחס לימי המילואים בהם שירתו ומפורטות באופן נרחב באתר המילואים בקישור הבא. מילואימניק יקר בדוק את ההטבות להן אתה זכאי.
- מע"מ על טיפים – בהמשך לחוזר משרדנו מיולי 2024 בעניין הודעת רשות המיסים על עמדתה ביחס לגביית המע"מ על טיפים בענף המסעדנות, הרינו לעדכן כי אתמול עברה בקריאה טרומית בכנסת הצעת החוק של חברת הכנסת אליהו רביבו לפיה טיפים במתקבלים ממקבל שירות יהיו פטורים ממע"מ בידי בעל העסק.
הצעת החוק עדיין צריכה לעבור את הליך החקיקה לרבות אישור ועדת הכספים ואישור הכנסת בקריאות ראשונה, שנייה ושלישית.
חוזר זה נועד למסירת מידע בלבד ואין לראות בתוכנו מתן ייעוץ או חוות דעת.
בכל מקרה בו מתעוררת שאלה, אנו עומדים לרשותכם במתן מענה.
בכבוד רב, גוזלן לוריא ושות', רואי – חשבון